DELS Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste DELS nieuws

Terugblik Triple Helix VeluwezOOOm

Beste allen,

Ik wil jullie graag informeren over de stand van zaken in het kader van de lokale Triple Helix VeluwezOOOm.

In september 2016 zijn we met ons allen voorzichtig gestart met de lokale triple helix VeluwezOOOm. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om het proces verder in gang te zetten.  Het is heel mooi om te constateren dat de groep vanuit een gezamenlijk belang opereert en ook met die gedachte het proces is ingestapt. We hebben sinds de start mooie stappen gemaakt. Met name op het gebied van een betere onderlinge samenwerking. En dat er meer samenwerking is blijkt wel uit de vele ontwikkelingen die plaatsvinden. Het mooie hiervan is ook dat dit regelmatig gebeurt zonder interventie vanuit de gemeente Rheden. De grote winst tot nu toe zit in het feit dat partijen elkaar steeds gemakkelijker weten te vinden. 

Bijeenkomsten/ projecten

Het afgelopen jaar zijn er diverse bijeenkomsten en projecten geweest die ik als waardevol heb ervaren. Hierbij een weergave van deze momenten:

  1. Op 17-5-2018 hebben we een ontbijtsessie gehad bij van Hall Larenstein. We hebben gesproken over de lopende projecten en kansen die zich voordoen.
  2. Op 19-6-2018 vond de eindsessie plaats van VeluwezOOOm got talent! Loek Withaar van het Arentheem College is uitgeroepen tot winnaar. Een mooi project dat in 2019 zeker een vervolg krijgt! De voorbereidingen hiervoor zijn al gestart. Tevens is dit project aangedragen bij de EU in het kader van de SDG (sustainable development goals) EU Award 2018 voor gemeenten onder de 100.000 inwoners. Er is nog geen nieuws, maar zodra ik meer weet zal ik dit natuurlijk met jullie delen.
  3. Op 14-9-2018 hebben we een ontbijtsessie gehad bij het Astrum College. Taalhuis Veluwezoom was ook hierbij aanwezig en heeft ons meegenomen in de uitdaging die er ligt op het gebied van laaggeletterden. De bedoeling is dat Taalhuis Veluwezoom nadrukkelijker wordt betrokken bij de lokale triple helix.
  4. Op 24-9-2018 heeft de oplevering plaatsgevonden van het project “website lokaal inkopen”. Studenten van de HAN, een aantal ondernemers en de gemeente Rheden hebben samengewerkt. De studenten maakten een website voor lokale ondernemers en de gemeente, zodat lokale ondernemers en de gemeentelijke budgethouders elkaar beter weten te vinden. Met als doel de lokale economie te stimuleren.  
  5. Op 23-10-2018 is bij GWW ingenieurs een bijeenkomst geweest over de “Fietsstraat van de toekomst”. De bedoeling is om samen met ondernemers, gemeente Rheden en het onderwijs te onderzoeken of de meest innovatieve fietsstraat van Nederland in de gemeente Rheden kunnen ontwikkelen.
  6. Op 2-11-2018  heeft een stuurgroep triple helix VeluwezOOOm plaatsgevonden. O.a. is gesproken over de voortgang en mogelijke nieuwe thema’s. Zo liggen er bijvoorbeeld kansen om meer te doen met de zorgsector. Verder willen we kijken of we nadrukkelijker aan de slag kunnen gaan met het onderwerp “social enterprices”. Ook is gesproken over borging van projecten en capaciteit.
  7. Op 9-11-2018 heeft de oplevering plaatsgevonden van het project Rainvalley. Biomygreen en Helicon hebben dit project succesvol uitgevoerd en inmiddels is men weer aan de slag gegaan met een nieuw Living Lab.
  8. Op  27-11-2018 hebben we de eindsessie van VeluwezOOOm Dream Jobs gehouden. Zeven jongeren hebben het hele traject volledig doorlopen en van een groot aantal is nu al bekend dat zij doorstromen naar betaald werk. Iedereen is erg positief over dit eerste traject van Dream Job en aan de hand van de opgedane ervaringen wordt op dit moment het volgende traject alweer voorbereid.
  9. Van Hall Larenstein (hoger onderwijs) en het Rhedens (voortgezet onderwijs) hebben in 2018 samengewerkt. Studenten vanuit van Hall Larenstein hebben workshops georganiseerd voor de scholieren van het Rhedens. Een mooie interactie tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs.
  10. Er zijn in 2018 ongeveer 18 stageopdrachten of projectopdrachten uitgevoerd (of lopen nog) door van Hall Larenstein (12), Helicon (3) en het Aeres college (3) in samenwerking met de gemeente Rheden. 
  11. Ondernemersvereniging Rheden & De Steeg heeft samen met het Astrum College in 2108 het initiatief genomen in het voorjaar van 2019 een ondernemersevent te organiseren voor het dorp Rheden. Studenten worden hierbij ook betrokken.

Vooruitblik 2019

Het einde van het jaar is in zicht en dus is het moment ook aangebroken om naar 2019 te kijken. Op dit moment wordt gewerkt aan een werkbezoek aan de High Tech Campus Eindhoven. Deze wordt geheel door de gemeente verzorgd. Jullie zullen hierover tijdig worden geïnformeerd. Daarnaast zullen ook de ontbijtsessies worden georganiseerd. De bedoeling is dat deze sessies ook door andere partners georganiseerd gaan worden.

De volgende thema’s zullen in 2019 in ieder geval aan de orde komen (hierbij zullen we ook de Global Goals betrekken): duurzaamheid, circulaire economie, social enterprices en arbeidsmarkt. Voor het laatste is het bedoeling dat we nog meer ingaan op de behoefte van de werkgevers op het gebied van personeel in relatie tot het vraagstuk werk en re-integratie.

Via deze weg wil ik jullie en al jullie dierbaren alvast hele fijne feestdagen wensen en een gezond 2019.

Met vriendelijke groet,
mede namens Ronald Haverkamp, wethouder gemeente Rheden en directeur Frank Landman.

Rachid Haouli

Beleidsmedewerker economie, team Beleid

Ambassadeur Global Goal Nr. 17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken 

 

Contact met ons opnemen

Secretariaat: Mick Stomp

Binnenweg 32
6955AX Ellecom

Telefoon: 06-23583099
Email: info@dels.nl

Nieuwsbrief inschrijving

Geef uw email adres op, wij zenden u meer informatie.