DELS Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste DELS nieuws

De vlag uithangen, hoe hoort het eigenlijk

Met Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen veel Nederlanders de vlag uit willen hangen.

Maar hoort het eigenlijk? Zijn er regels voor het vlaggen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Burgers, bedrijven en organisaties mogen op elke dag van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen, zoals het gemeentehuis. Die regels staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen deze instructie volgen als richtlijn, maar dat is niet verplicht.

Wel zijn er enkele gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als de vlag toch ‘s nachts blijft hangen, is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Op Koningsdag, 27 april, gaat op Rijksgebouwen de vlag met wimpel uit van zonsopgang tot zonsondergang. Op 4 mei, Dodenherdenking, gaat de vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Ook op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt er gevlagd van zonsopgang tot zonsondergang, maar dan zonder wimpel.
Burgers kunnen deze richtlijnen volgen, maar dit is dus niet verplicht.

Jouw stem is belangrijk

Heeft u finaciele problemen door de hoogte van de nieuwe energie tarieven

Contact met ons opnemen

Secretariaat: Mick Stomp

Binnenweg 32
6955AX Ellecom

Telefoon: 06-23583099
Email: info@dels.nl

Nieuwsbrief inschrijving

Geef uw email adres op, wij zenden u meer informatie.