DELS Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste DELS nieuws

Bouwwoede in kanaalzone in Spankeren werkt als banenmotor

SPANKEREN - Grootschalige bouwactiviteiten op het bedrijventerrein aan het kanaal bij Spankeren.
Waar tot 2004 kunstvezelfabrikant Albany zat, wordt gewerkt aan een expeditiehal voor Thomassen Transport uit Loenen. Even verderop is een hal in aanbouw voor lenzenfabrikant Oculentis uit Eerbeek. 
 
De Spankerense kanaalzone als aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven uit de regio; het is voor de Rhedense werkgelegenheid een opsteker. Thomassen brengt circa vijftig nieuwe arbeidsplaatsen mee. Het bedrijf zit in Loenen en Deventer en blijft daar ook, maar heeft extra ruimte nodig voor op- en overslag.

Oculentis

Oculentis verhuist vanuit Eerbeek zeventig tot negentig arbeidsplaatsen. Het hightechbedrijf maakt medische lenzen, die niet op het oog geplaatst worden (zoals contactlenzen), maar in het oog (zoals bij staar). In Eerbeek blijft de productie van contactlenzen achter, die geproduceerd worden onder de merknaam Procornea. Door groei van de bedrijfsactiviteiten was in de Eerbeekse hal te weinig plek voor beide bedrijfsonderdelen.

Zowel Thomassen als Oculentis gaat in april in zijn nieuwe gebouw in Spankeren aan de slag. Buurman Intrapec (kartonnen dozen) zit hier al sinds 2016. Het bedrijf komt ook uit Eerbeek en heeft een kleine honderd arbeidsplaatsen. 

Compenseren

Al met al compenseren Thomassen, Oculentis en Intrapec samen de 260 arbeidsplaatsen die in 2004 verloren gingen, toen Albany zijn deuren sloot. De Rhedense economiewethouder Ronald Haverkamp is er blij mee. ,,Rheden heeft vanwege zijn vele natuurschoon minder ruimte voor bedrijfsterreinen”, vertelt hij. 

,,Op elke vier inwoners die een baan nodig hebben, kunnen wijzelf er maar drie bieden. Het is dan extra jammer als een bestaand terrein leeg staat. Gelukkig hebben we nu de economie mee. Bedrijven die interesse hebben voor een plek in onze gemeente, leggen we in de watten. En we proberen er inwoners geplaatst te krijgen die geen baan hebben.”

Afboeken

Tussen het Spankerense bedrijventerrein en het verderop aan het kanaal gelegen woonwagenkamp De Timp ligt nog een weidegebied van 3,8 hectare, dat officieel een bedrijfsbestemming heeft. Maar er heeft nooit een bedrijf gestaan. 

Rheden wil er daarom opnieuw agrarische grond van maken. ,,We hebben weinig bedrijfsterreinen, maar volgens regionale afspraken nog te veel”, zegt Haverkamp. ,,Het afboeken van dit terrein kost ons een miljoen euro.”

Vitatron

Aan de Dierense kant van het kanaal zat tot 2003 pacemakerfabrikant Vitatron, dat in dat jaar naar Arnhem vertrok (waar het inmiddels alweer weg is). Tweehonderd arbeidsplaatsen gingen verloren. Deze zijn nog niet gecompenseerd, maar het Vitatronterrein is aardig in trek. 

Er staan verschillende bedrijfsverzamelgebouwen. Bovendien heeft GWW Ingenieurs zich hier gevestigd. Binnen enkele maanden gaat op het terrein de handel in oldtimerauto’s van Bruijneel van start. Wethouder Haverkamp zegt te verwachten dat het gehele terrein eind dit jaar is uitgegeven.

Jouw stem is belangrijk

Heeft u finaciele problemen door de hoogte van de nieuwe energie tarieven

Contact met ons opnemen

Secretariaat: Mick Stomp

Binnenweg 32
6955AX Ellecom

Telefoon: 06-23583099
Email: info@dels.nl

Nieuwsbrief inschrijving

Geef uw email adres op, wij zenden u meer informatie.