Samenwerken nieuwe vorm Gemeente Rheden, Arnhem, Renkum - DELS

Nieuwe vorm van samenwerking voor gemeenten Rheden, Arnhem en Renkum vanaf 2026

Gepubliceerd: 18 oktober 2024

De gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum hebben besloten om hun samenwerking binnen De Connectie vanaf 2026 anders aan te pakken. De Connectie is in 2017 opgericht om deze drie gemeenten te ondersteunen op het gebied van administratie, belastingen, ICT en meer. Maar door de snelle technologische ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen is het tijd voor verandering.

Wat is De Connectie?

De Connectie werd gestart met vijf belangrijke doelen, de ‘5 K’s’: lagere kosten, betere kwaliteit, minder kwetsbaarheid, meer kansen en tevreden klanten. De afgelopen jaren is er veel bereikt. ICT-systemen zijn verbeterd en veiliger gemaakt, en medewerkers kunnen overal digitaal werken. Ook worden belastingaanslagen nu voor meerdere gemeenten in één systeem verwerkt, wat een stuk efficiënter is.

Waarom een nieuwe samenwerking nodig is

Na zeven jaar samenwerking merken de gemeenten dat de huidige opzet niet meer goed past bij wat er nodig is voor de toekomst. Dorus Klomberg, voorzitter van De Connectie, legt uit: 

“Voor de toekomst is meer grip en regie nodig. Daarom is er het voornemen om de samenwerking in een andere vorm voort te zetten.”

Daarom willen de gemeenten de samenwerking vanaf 2026 in een nieuwe vorm gieten.

Hoe gaat de samenwerking eruitzien?

De nieuwe samenwerking wordt een zogenaamd “hostingmodel”. Dit houdt in dat Arnhem de taken van De Connectie overneemt, en Renkum en Rheden gaan gebruikmaken van de diensten van Arnhem. Alle medewerkers van De Connectie gaan dan werken voor de gemeente Arnhem, maar behouden hun huidige arbeidsvoorwaarden. Deze verandering zal ingaan op 1 januari 2026, maar tot die tijd blijft alles nog zoals het is.

Wat gebeurt er nu?

Het besluit is nog niet definitief. De gemeenteraden van Arnhem, Rheden en Renkum moeten in het voorjaar van 2025 nog goedkeuring geven. In de tussentijd worden de plannen verder uitgewerkt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Deze verandering helpt de gemeenten om zich beter aan te passen aan de toekomst, zodat ze hun dienstverlening aan inwoners nog beter kunnen maken.