DELS Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste DELS nieuws

Dieren krijgt definitief een zonneveld

DIEREN – Het plan om een zonneveld te realiseren in de bocht van de museumspoorlijn in Dieren is goedgekeurd door de gemeenteraad. De werkgroep van Klimaatactief Dieren-Zuid die het project heeft opgezet, is heel tevreden over het resultaat. “Ruim 3400 panelen gaan gedurende 25 jaar vele honderdduizenden kilowattuur aan het elektriciteitsnet leveren. Hiermee wordt het eerste zonneveld in de gemeente Rheden een feit.”

De goedkeuring door de raad betekent ook dat er met een gemeentegarantie bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) geleend kan worden tegen een lage rente. Het noodzakelijke eigen kapitaal wordt ingebracht door inwoners.

Voor de aanleg van het veld is 865.000 euro nodig. De gemeente staat garant voor 650.000 euro en het bedrag van 215.000 euro dat nog overblijft, brengen de deelnemers van het project zelf in.

“Eerder schatten we het rendement op 3 a 5 % maar we kunnen nu melden dat we 5% zullen kunnen uitkeren. Een mooi rendement voor inwoners, in het begin wat lager en in latere jaren hoger omdat in de eerste 15 jaar de banklening moet worden afgelost”, zeggen Anne Jansen en Ruud Breukink, leden van de werkgroep.

Het terrein wordt gehuurd van de gemeente. Het bezit en beheer van het zonneveld komt in handen van de regionale coöperatie Rijn en IJssel Energie (REIJE). Bewoners die mee investeren in dit project worden voor een bescheiden bedrag lid van de energiecoöperatie en ook mede-eigenaar van De Bocht.

Inwoners van de gemeente Rheden kunnen nog steeds meedoen. Binnenkort zullen de Dierense werkgroep samen met de REIJE een digitale bijeenkomst beleggen om de plannen toe te lichten. Aanmelden voor die bijeenkomst kan hier.

Jouw stem is belangrijk

Heeft u finaciele problemen door de hoogte van de nieuwe energie tarieven

Contact met ons opnemen

Secretariaat: Mick Stomp

Binnenweg 32
6955AX Ellecom

Telefoon: 06-23583099
Email: info@dels.nl

Nieuwsbrief inschrijving

Geef uw email adres op, wij zenden u meer informatie.