DELS Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste DELS nieuws

Stripheld Meander hoofdpersoon in strip over Rhedense geschiedenis

DE STEEG - Dankzij een stripalbum leert de jeugd straks de geschiedenis van de gemeente Rheden kennen. 

Met beschuit met muisjes werd dinsdagmiddag in het gemeentehuis in De Steeg de geboorte van stripfiguur Meander gevierd. Meander is een boswezen dat de lezer door de geschiedenis van de gemeente Rheden voert. Dat doet hij samen met zijn sidekick, de dikke rups Xander.

Het stripalbum is het gevolg van de verkiezing, eerder dit jaar, van Rheden tot beste Erfgoedgemeente van Nederland. De geldprijs die daarmee in de wacht werd gesleept, 25.000 euro, wordt aan het stripboek besteed.

Strip moet geschenk worden voor groep 8 basisscholen

,,Bedoeling is dat het album eind 2020 klaar is”, zei wethouder Marc Budel bij de presentatie van de stripfiguur. Hij zei er op te mikken dat het boek te zijner tijd een geschenk wordt voor alle kinderen in de gemeente Rheden die de basisschool afronden. Er wordt nog overleg gevoerd met de scholen. Het album komt ook in de winkel te liggen.

Doelgroep van de strip is de jeugd vanaf ongeveer twaalf jaar. Via het album maakt de jeugd kennis met de geschiedenis van de gemeente Rheden. De wethouder merkte op dat ook ouderen ervan kunnen genieten. ,,Ik lees zelf ook graag strips.” Alle kernen van de gemeente komen in de strip voor.

De bakermat van Meander ligt in de natuur. Die natuur, die in Rheden volop aanwezig is, speelt in het album een prominente rol. Meander gaat in het stripverhaal op zoek naar middelen om een kwijnende oereik weer tot leven te brengen. Meander is onsterfelijk. Hij is bovendien in staat door de tijd te reizen, samen met eerdergenoemde Xander, die eveneens onsterfelijk is. Zo komen de lezers in de IJstijd terecht en reizen ze met Meander mee naar de tijd waarin de gemeente Rheden is ontstaan. Andere thema’s die in het album aan de orde komen, zijn de Tweede Wereldoorlog en de kastelen.

De totstandkoming van de strip is te volgen op Instagram   

Het verhaal is nog lang niet af. Tekenares Irene Berbée biedt belangstellenden de gelegenheid om de wording van het album te volgen via instagramaccount meanderrheden. Ze post geregeld plaatjes en filmpjes. Op dit moment staat alleen nog het geboortekaartje van Meander op die instagrampagina, maar daar komt snel verandering in.

Een groep van deskundigen begeleidt het project. Aan inwoners van de gemeente Rheden die een rol in de strip willen spelen, wordt die mogelijkheid tegen betaling geboden. Verder roept de gemeente haar inwoners op met tips en ideeën te komen. Die kunnen worden gemaild naar .

Bron: De Gelderlander

 

Contact met ons opnemen

Secretariaat: Mick Stomp

Binnenweg 32
6955AX Ellecom

Telefoon: 06-23583099
Email: 

Nieuwsbrief inschrijving

Geef uw email adres op, wij zenden u meer informatie.